Startsida » Aktuellt » 2014 » För eget bruk! Kampanj förtydligar reseinförseln av alkohol från annat EU-land

För eget bruk! Kampanj förtydligar reseinförseln av alkohol från annat EU-land

Publicerad 1.10.2014

Är det tillåtet att föra in alkohol skattefritt från ett annat EU-land? Kan man samtidigt ta med sig lite åt kompisarna också? Krista Kosonens karikatyr Kristoffer Taxfree berättar om laglig alkoholinförsel och rättar till felaktiga uppfattningar i Taxfreefrågesport-kampanjen som inleds den 1 oktober 2014. På kampanjsidan kan du även testa hurdan alkoholinförare du själv är.

Målet med Taxfreefrågesport-kampanjen är att korrigera de vanligaste missuppfattningarna om alkoholinförsel och att förebygga olaglig införsel.

En betydande del av finländarna är ovetande om att skattefri införsel av alkohol från ett EU-land är tillåtet endast för bruk inom den egna familjen eller som gåva, och att den dessutom ska transporteras själv. Skattefritt införd alkohol får till exempel inte serveras vid företagstillställningar eller säljas åt kompisar, ens till självkostnadspris.

Kampanjen genomförs av finansministeriet och social- och hälsovårdsministeriet i samarbete med Tullen, Polisen, Institutet för hälsa och välfärd samt justitieministeriet.

Kampanjens webbplats, videor och materialbank: www.taxfreevisa.fi/hem/

Ytterligare upplysningar ur brottsförebyggande synvinkel: specialplanerare Saija Sambou,saija.sambou(at)om.fi, tfn. 02951 50352.

Tillbaka till början |